Mijn naam is Borka Florentinus. De laatste jaren ben ik veel te vinden in mijn atelier, waar ik werk aan mijn Floor & Tinus sieradenlijn. Ik ontwerp en maak elk stuk met de hand waardoor ieder sieraad uniek is.

 Borka in atelier smeden

 

LIEFDE VOOR EDELSMEDEN

Tijdens mijn werk als visagist en stylist maakte ik steeds vaker accessoires voor artiesten als aanvulling op de make-up, haardracht en kleding. Zo gingen zij net even anders het podium op en ontdekte ik een liefde voor het creëren van sieraden.

Visagie Borka 

Van een goudsmid die ermee stopte kon ik de complete inboedel overnemen, waarna mijn atelier een ware schatkamer werd voor mij. Ondertussen volgde ik opleidingen in Soest, Utrecht, Antwerpen en op Bali.

Inmiddels durf ik te zeggen dat ik een eigen handtekening heb; een sieradenlijn die zich kenmerkt door een casual rauwe- maar toch klassieke look.

Gereedschap smedenFLOOR&TINUS

De naam Floor&Tinus is gebaseerd op mijn achternaam. Toch hoort er nog een korte uitleg bij. Mijn grootmoeder woonde een tijd in Indonesië en wanneer zij een telegram naar Holland stuurde, werd er per woord betaald. Elke keer moest zij met man en macht de operator ervan overtuigen dat Florentinus één woord was, namelijk haar achternaam.

Echter de operator was star en bracht steevast drie woorden in rekening: floor en tinus. Dit werd een running gag in mijn familie, vandaar deze gekozen naam.

ONGEPOLIJST

Imperfectie vind ik mooi. Het inspireert, heeft iets oorspronkelijks en daarom houd ik van ambachtelijk producten. Ook het ongepolijste van de natuur brengt me op ideeën. Boomschors, takjes, veren, bladeren, schelpen... Mijn sieraden ontstaan ook organisch. Het beste heb ik dat kunnen afkijken bij docenten op Bali die, gehurkt op een stoepje, met zilver over het grind wreven om butsen erin te krijgen.

In de zomer kan ik sommige handelingen aan de tuintafel doen die voor mijn atelier staat. Mijn droom is ooit een open atelier te beginnen in een land waar de temperatuur niet onder de 25 graden komt.

 

Sieraden maken Bali

MAATWERK 

Ik heb een vaste sieraden collectie die ik online  verkoop. Daarnaast maak ik ringen in opdracht en denk ik graag mee met klanten. Mooie voorbeelden zijn klanten, die unieke trouwringen willen of die een erfstuk hebben waar ik het goud van omsmelt en een ring of hanger van maak. Ik merk dat mensen graag sieraden dragen met een symbolische waarde en het voelt als een groot compliment dat ik dat voor hen mag creëren.

Vijlen van de Love of my life ring

GOUD, ZILVER, BRONS

Ik werk met zilver, brons en goud. Het hele proces van grondstof tot juweel fascineert me. Als ik oud zilver of oud goud smelt, ben ik elke keer geboeid door wat er gebeurt als je bewerkt. En dan is er nog goud, duurzaam goud. 95 procent van het goud waarmee ik werk is gerecycled. Vervolgens ga ik het gieten, walsen, hameren en bewerken tot iets moois. Niets wat ik maak is exact hetzelfde. En precies dat is zo bijzonder aan handgemaakte sieraden