Onderhoud

Sieraden Onderhoud Top 10

Ring poetsen

 1. Breng cosmetica, crème, lotion, haarlak en parfum aan voordat je je sieraden omdoet.
 2. Vermijd contact met chloor- of zout water 
 3. Als je overmatig zweet door hitte, inspanning of medicijnen, besteedt dan extra zorg aan je sieraden of draag ze alleen bij speciale gelegenheden.
 4. Vermijd contact met schoonmaakmiddelen; doe je sieraden af als je gaat schoonmaken
 5. Draag geen sieraden bij activiteiten als tuinieren, huishouden of sporten.
 6. Gebruik nooit een ultrasone reiniger of chemische middelen om parels en edelstenen schoon te maken. Ze zijn poreus dus veeg ze voorzichtig af met een vochtige doek tot ze schoon zijn.
 7. Goud en zilver blijven mooier als je voor het naar bed gaan een schone zachte doek gebruikt om transpiratie en olie te verwijderen. Gebruik een zachte 100% katoenen doek of bestel Speciale goud/zilver doekjes van Connoisseurs bij ons. Link
 8. Bewaar je sieraden naast elkaar (bij voorkeur in een met stof bekleed doosje). 
 9. Gooi je sieraden nooit zo maar neer (zeker niet op een harde ondergrond). Zo voorkom je onnodige krassen.
 10. Bewaar juwelen, die je niet veel draagt op een droge, donkere plaats.

Wat is pH waarde?

De pH waarde van je huid effect kan hebben op je sieraden!

De pH is een maat voor de zuurgraad van je huid. pH is de afkorting van potentia hydrogenii), Deze pH-schaal loopt van 0 tot 14. Is jouw pH waarde ongeveer 7 dan is jouw pH waarde gemiddeld of neutraal.

Hoe lager je pH des te meer zuren je huid afgeeft. Het kan dus zijn dat jouw sieraden iets sneller aan onderhoud toe zijn dan dezelfde sieraden, door iemand anders gedragen. 

Grote schoonmaak

1 x per jaar kun je voor onze jaarlijkse clean & shine day intekenen. Bij ons gekochte sieraden worden op deze dag gereinigd, als ze niet beschadigd zijn. De exacte datum zetten wij tijdig op de website en wordt vermeld in de nieuwsbrief. 


Materialen

GOUD

Goud erts

De term goud mag alleen gebruikt worden als het materiaal minimaal 14 karaat is. ‘Goedkope’ gouden sieraden zijn meestal verguld of 9 karaat, een gehalte dat onder meer in Nederland niet als echt goud geclassificeerd mag worden. 

Gouden sieraden van Floor&Tinus zijn gemaakt van minimaal 14 karaat goud. 

Met de aankoop van onze juwelen investeer je in blijvende waarde.


Karaat

De puurste vorm van goud is 24 karaat. Goud van dit gehalte is te zacht om er sieraden van te maken. Daarom wordt het vermengd (gelegeerd) met koper en/of zilver.

Legeringen

 • 22 karaat bestaat uit 22 delen puur goud en 2 delen koper en/of zilver
 • 18 karaat bestaat uit 18 delen puur goud en 6 delen koper en/of zilver
 • 14 karaat bestaat uit 14 delen puur goud en 10 delen koper en/of zilver

Goedkoop goud bestaat niet.

Floor&Tinus verkoopt geen 9 karaat gouden- of vergulde sieraden. Prijstechnisch mogen dit soort sieraden dan wel aantrekkelijk zijn, maar de kwaliteit is vaak slecht door  inferieure samenstelling van het materiaal, waardoor het sneller slijt en verkleurt.

De dikte van een vergulde laag wordt aangegeven in microns (= één duizendste (0,001) millimeter). Veel leveranciers van vergulde sieraden maken de dikte van de laag niet bekend.

De termen die je tegen komt om vergulde juwelen te benoemen die niet van goud zijn, maar een laagje goud hebben op een ander metaal (meestal koper, soms ook zilver) zijn plaqué or, doublé, verguld, vermeil, goldplated en goldfilled.


De kleur van goud

Goud heeft van nature een geelgouden kleur.

De kleur van gouden sieraden wordt bepaald door de hoeveelheid goud die vermengd is met andere metalen.

De verschillen in kleur, witgoud of roségoud, worden veroorzaakt door het gebruik van een andere mix van materialen. 

De basis blijft altijd hetzelfde (is nog steeds 14, 18 of 22 karaat goud) maar

 • Om witgoud te verkrijgen worden meer witte metalen (zilver, zink, palladium, enz.) toegevoegd. 
 • Geel goud daarentegen is een legering van goud met koper en zink.
 • Bij roségoud of rood goud, bijvoorbeeld, is meer koper toegevoegd. 

Het is dus niet zo dat hierdoor het karaatgehalte verandert, want deze kleuraanpassing gebeurt in de legering van metalen die wordt toegevoegd om een sterker sieraad te maken.


ZILVER

Zilveren sieraden van Floor&Tinus worden gemaakt van Sterling zilver. Omdat puur zilver te zacht is om te bewerken, wordt er koper aan toegevoegd wat dit edelmetaal geschikt maakt om er bijvoorbeeld sieraden van te maken.

Zilver erts

Sterling zilver

Sterling zilver mag alleen zo heten als het voor maximaal 7.5% uit koper bestaat en voor 92.5% uit puur zilver. Vaak is het te herkennen aan het gestempelde cijfer 925. Zilver is sterker dan goud en wordt veel gebruikt in ringen, oorbellen, armbanden en kettingen.


Floor&Tinus gebruikt alleen Sterlingen zilver en geen vergulde sieraden in haar collectie. Deze zogenaamde silverplate sieraden zijn niet voor niets vaak goedkoop. Dit vergulde materiaal bestaan meestal uit voornamelijk messing, dat een legering is van koper en zink met een uiterst dun laagje zilver.BRONS

Tin erts en koper erts

Brons is een legering van tin met 10-30% koper. Brons wordt al duizenden jaren gebruikt in juwelen en andere voorwerpen. Het is een sterk metaal met een laag smeltpunt en daarom populair bij smeden. 

De oude Grieken gebruikten brons om standbeelden te maken omdat het in een mal kon worden gegoten om een gewenste vorm te krijgen. De oude Egyptenaren gebruikten het voor het maken van spiegels en ceremoniële voorwerpen zoals sarcofagen. 

Hoewel goud en zilver vaak als luxere metalen worden gezien, hebben zij niet hetzelfde kleurenpalet als brons. Bronzen zijn er in een breed scala van kleuren - van roze tot bruin. Brons kan worden gecombineerd met zowel gouden als zilveren sieraden voor een unieke look die je nergens anders zult vinden. Als metaal is brons altijd populair geweest bij sieraden makers. Het is een zeer hard metaal en wordt niet zo snel aangetast als zilver of goud, waardoor het een goede keuze is voor mensen die zich geen zorgen willen maken over sieraden die bekrast of aangetast kunnen raken. Floor&Tinus heeft meerdere ontwerpen met brons in haar collectie. Vooral bij mannen is dit metaal favoriet.